Κρέμ μπρουλέ λεβάντας

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82

Γλυκιά βελούδινη κρέμα κάτω από καραμελωμένη τραγανή επιφάνεια, οι αρωματικές και γευστικές αντιθέσεις σε πλήρη σύμπνοια και ο ουρανίσκος στον παράδεισο! Όλοι γνωρίζουν τι να περιμένουν όταν παραγγέλνουν μια κρεμ μπρουλέ (crème brûlée)

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%821

Η κρεμ μπρουλέ με λεβάντα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά: είναι ντελικάτη και εξευγενισμένη γευστικά ενώ το άρωμά της κορυφώνει την εμπειρία σε σχέση με τη γνωστή κι αγαπημένη εκδοχή της  βανίλιας. Η πρωτοτυπία της και η φινέτσα σε στόμα και μάτι, δημιουργούν μια ευχάριστη ανατροπή και κερδίζουν πανηγυρικά τις εντυπώσεις αναδεικνύοντας ένα ιδανικό επιδόρπιο στο τέλος ενός ωραίου γεύματος.

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%822

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Απλή και εύκολη συνταγή με θεαματικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστείτε φλόγιστρο και πυρίμαχα φορμάκια. Υπολογίστε περίπου 20 λεπτά για την κρέμα, 1 ώρα στο φούρνο και τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο. Μπορείτε να την κάνετε την προηγούμενη, με το καραμέλωμα πάντα ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Σημείωση: Μην τρώτε λουλούδια λεβάντας που έχετε μόλις πάρει από ανθοπωλεία ή φυτώρια. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα που δεν είναι βρώσιμα. Τα εξειδικευμένα μαγαζιά με μπαχαρικά έχουν αποξηραμένη λεβάντα που είναι κατάλληλη για μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Υλικά (για 6-8 άτομα ανάλογα με τα φορμάκια σας)

  • 1 λίτρο κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη λεβάντα
  • 8 κρόκοι αυγού
  • 200 γραμ. ζάχαρη (150 γραμ. για την κρέμα και 50 γραμ. για την σκληρή επίστρωση της “κρυστάλλινης” καραμέλας)

Παρασκευή της συνταγής:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150°C.
2. Ετοιμάζετε την κρέμα: Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τους σπόρους της λεβάντας σε κατσαρόλι σε μεσαία φωτιά. Φέρνετε την κρέμα σχεδόν σε σημείο βρασμού (χωρίς ωστόσο να βράσει). Αποσύρετε το κατσαρόλι απ’ την φωτιά και αφήνετε την λεβάντα να βγάλει τα αρώματά της στην κρέμα για 5 λεπτά.
3. Σουρώνετε την κρέμα και πετάτε τα σπόρια της λεβάντας.

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%823

4. Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ χτυπάτε τους κρόκους με τα 150 γρ. ζάχαρης μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
5. Ρίχνετε σταδιακά και αργά το μείγμα των αυγών στη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια σχετικά πηχτή σε σύσταση κρέμα.

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%824

6. Ψήνετε τις κρέμες: Μοιράζετε το μείγμα σε 6-8 πυρίμαχα φορμάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή το βάζετε σε ένα μόνο (ανάλογου μεγέθους) σκεύος.
7. Τοποθετείστε τα μπολ σε ταψί και γεμίστε το με ζεστό νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους τους (μπεν μαρί).

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%825

8. Βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 60 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να στερεοποιηθεί στις άκρες αλλά στο κέντρο της να παραμένει κάπως ρευστή.
Αν χρησιμοποείτε θερμόμετρο μαγειρικής, το κέντρο τους θα πρέπει να είναι στους 76º-79ºC. Ελέγξτε τη θερμοκρασία περί τα 5 λεπτά πριν την συνιστώμενη ώρα καθότι όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι.
9. Βγάλτε τα μπολάκια απ’ το νερό, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστείτε.
10. Καραμέλωμα: Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη (2-3 κ.γ. περίπου για κάθε μπολάκι (αν χρησιμοποιείτε ενιαίο σκεύος καλύψτε την επιφάνεια της κρέμας με ζάχαρη πάχους 0.25-0.5 εκατ.) και καραμελώστε χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό φλόγιστρο. Κρατήστε το προσεκτικά στα 10 εκατ. περίπου απ’ την επιφάνεια για 10-20 δευτερόλεπτα, μέχρι η ζάχαρη να καεί, να σκουρύνει η επιφάνεια και να δημιουργηθούν φυσαλίδες καραμέλας. Με την απομάκρυνση του φλόγιστρου, η καραμελωμένη ρευστή επιφάνεια θα ενοποιηθεί και, καθώς θα κρυώνει, θα σκληρύνει για να δημιουργήσει τη χαρακτηριστική κρυσταλική όψη της κρεμ μπρουλέ, αυτή που θα σπάζετε απολαυστικά με το κουτάλι σε κάθε μπουκιά.

creme-brulee

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε φλόγιστρο: Προθερμάνετε πολύ καλά το γκριλ στο max. (250º-300º C) και βάλτε τα φορμάκια στην πρώτη (επάνω) σχάρα (περί τα 10 εκατ. απόσταση από τις αντιστάσεις) για 1½ περίπου λεπτό, προσέχοντας να τα βγάλετε μόλις η ζάχαρη αρχίζει να καραραμελώνει.

%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad-%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%826

Σερβίρισμα

Λίγα λεπτά μετά το καραμέλωμα ώστε να υπάρχει ο χαρακτηριστικός συνδυασμός ζεστής σκληρής κρυσταλλικής επιφάνειας με το κρύο κρεμώδες εσωτερικό. Διακοσμείστε με φρέσκα άνθη λεβάντας.

Πηγή: caruso.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s