Γουρουνόπουλο ψητό με τραγανή πέτσα

%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%88%ce%b7%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd

Το γουρουνόπουλο γάλακτος με την κριτσανιστή πέτσα και το ζουμερό κρέας να αχνίζει είναι μια από τις  μικρές πολυτέλειες της ζωής, στο δικό μου γαστρονομικό μικρόκοσμο. Η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά είναι η πεμπτουσία της γευστικής ηδονής.Η λεπτή γεύση του άπαχου χοιρινού κρέατος ειδικά όταν σερβιριστεί στη κατάλληλη θερμοκρασία και η αλμυρή και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση της πέτσας που κάνει κρακ στη δαγκωματιά, σε στέλνει στον παράδεισο και πίσω για την επόμενη. Έτσι απλό, λιτό, χωρίς τίποτα άλλο να χρειάζεται να συνοδεύσει ή να περιπλέξει την μαγεία αυτής της σχεδόν πρωτόγονης συνταγής. Άντε, ίσως μια καλή μουστάρδα Dijon ή English, αλλά μέχρι εκεί. Όλη η μαεστρία στο ψήσιμο. Χωρίς ουσιαστική μαγειρική. Χωρίς “συνταγή”, υλικά, μπλεξίματα και ξένες λέξεις. Μόνο η καλή πρώτη ύλη να αναδεικνύει την αξία της  μέσα από μερακλίδικο, τεχνικό ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο.

%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%88%ce%b7%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd

Το μόνο πραγματικά απαραίτητο υλικό στη διαδικασία είναι το αλάτι. Προτείνουμε όμως να χρησιμοποιήσετε και πιπέρι και να γεμίσετε τη κοιλιά με λίγο σκόρδο και μυρωδικά χόρτα. Αν θέλετε (και μπορείτε) κάντε το ψήσιμο πάνω σε φύλλα λεμονιάς  γιατί σε όλη τη διάρκεια του μεγειρέματος θα μοσχοβολάει το σπίτι και βέβαια η μυρωδιά του λεμονιού θα εισχωρήσει ευγενικά στο κρέας και θα προσδώσει ένα ανεπαίσθητο άρωμα. Αυτό που είναι απαραίτητο για να πετυχαίνετε πάντα τέτοια φαγητά είναι το να επενδύσετε σε ένα  θερμόμετρο κρέατος (αξίας περ. 13€), γιατί  είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να ξέρετε πότε είναι σωστά ψημένο το κρέας. Χωρίς το θερμόμετρο οι χρόνοι δεν μπορεί να είναι ακριβείς σε τέτοιες συνταγές, αφού πάντα θα ποικίλει το μέγεθος του γουρουνόπουλου και βέβαια υπάρχουν διαφορές από φούρνο σε φούρνο. Ενδεικτικά το δικό μας ήθελε 2:30 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ένα γουρουνάκι 6 κιλών μπορεί να θέλει 4 ώρες. Έτσι, είναι δύσκολο να γίνει εντελώς σωστός πίνακας αντιστοιχήσεων βάρους–χρόνου που να σας παρέχει απόλυτη σιγουριά ως γενική οδηγία, γιατί επίσης -εκτός απ’ το βάρος- παίζει ρόλο και το πόσο λίπος έχει το γουρουνόπουλο που θα ψήσετε, ανάλογα με το τι τρώει και πόσο κινείται.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που απαιτεί τεχνική μαεστρία την κατάλληλη στιγμή και υπομονή. Α! και ένα θερμόμετρο κρέατος! Θα χρειαστείτε 20 λεπτά προεργασία μέχρι να μπει στο φούρνο και μετά -ανάλογα με το μέγεθος- από 3 ως 6 ώρες.

Υλικά:

  • 1 γουρουνόπουλο ολόκληρο (2-6 κιλά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • μυρωδικά: φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο, αλλά μπορείτε να βάλετε δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λπ.
  • μερικά φύλλα λεμονιάς (προεραιτικό)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (απαραίτητο μόνον αν είναι πολύ μικρό μέγεθος το γουρουνάκι, αλλιώς δεν χρειάζεται)

Παρασκευή συνταγής:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140°C.

Ετοιμάζετε το γουρουνάκι:

2. Το πλένετε καλά ειδικά στο κεφάλι, τα ρουθούνια, στόμα, αυτιά και στην κοιλιά, βγάζετε τα εντόσθια –αν έχει- και το σκουπίζετε με πετσέτα. Αν και όπου χρειάζεται, ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με ένα φλόγιστρο.

3. Αλατίζετε καλά όλο το σώμα και την κοιλιά και ρίχνετε πιπέρι. Βάζετε στην κοιλιά τα μυρωδικά και το σκόρδο ώστε να διαπεράσουν κατά το ψήσιμο μια ελαφριά έξτρα νοστιμιά στο κρέας.

%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%88%ce%b7%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd

Ψήσιμο:

4. Σε ανοιχτό ταψί απλώνετε αλουμινόχαρτο (για ευκολία στο πλύσιμο μετά), τοποθετείτε τα φύλλα λεμονιάς και από πάνω το γουρουνόπουλο. Αν βγαίνει στο μέγεθος του φούρνου σας, ακουμπάτε το γουρουνόπουλο στη κοιλιά του με τα πόδια προς τα εμπρός (αν δεν χωράει έτσι, το ξαπλώνετε στο πλευρό του).

5. Βάζετε το γουρουνάκι στο φούρνο στο χαμηλό ράφι και μετά από 2 ώρες αρχίζετε να τσεκάρετε την θερμοκρασία του κρέατος στο πιο βαθύ σημείο που είναι το πάνω μέρος από τα πίσω μπούτια, βυθίζοντας το θερμόμετρο μέχρι το κόκαλο του μηρού. Για να έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι οπωσδήποτε πάνω από 70ºC (για απόλυτη σιγουριά μέχρι 75°C). Αυτό θα συμβεί γύρω στις 2:30 ώρες για τα 2.2 κιλά και γύρω στις 3:30 αν μιλάμε για 5-6 κιλά, που είναι και το πιο συνηθισμένο μέγεθος. Αλλά, αυτό είναι εκτίμηση και σχετικό: το ΜΟΝΟ ασφαλές είναι η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας.

6. Αφού ψηθεί σωστά εσωτερικά. ανεβάζετε τους βαθμούς στους 240°C (πάνω-κάτω) χωρίς να αλλάξετε ράφι. Στην περίπτωση που έχετε το μίνι size γουρουνάκι χωρίς λίπος (το βλέπετε και στα ζουμιά που έχουν βγει αν περιέχουν πολύ ή λίγο), σ’ αυτό το σημείο το βγάζετε απ’ το φούρνο, το αλείφετε με λάδι παντού και το ξαναβάζετε μέσα. Απ’ αυτή τη στιγμή δεν βασίζεστε στο χρόνο, αλλά το παρακολουθείτε μετά τα πρώτα 15 λεπτά, τσεκάροντας ανά πεντάλεπτο αν η πέτσα έγινε τραγανή ακουμπώντας την με ένα μαχαίρι (χωρίς να κάνετε τρύπα, το νιώθετε από τον ήχο).
Αν έχετε βάλει πλαγιαστά το γουρουνάκι όταν γίνει απ’ την μία πλευρά μπορείτε να το γυρίσετε απ’ την άλλη. Όταν είναι τραγανό όπως θέλετε και από τις δύο πλάγιες πλευρές το βγάζετε αμέσως απ’ τον φούρνο και το αφήνετε έξω να «ξεκουραστεί» το κρέας για 15 τουλάχιστον λεπτά βάζοντας πολύ χαλαρά πάνω του ένα ασημόχαρτο (αν το βάλετε σφιχτά ή το αφήσετε πολύ ώρα θα μαλακώσει η πέτσα, οπότε θα πρέπει να το ξαναβάλετε μέσα στο φούρνο για λίγο). Το μεταφέρετε σε πιατέλα ή ένα μεγάλο ξύλο κοπής.

%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%88%ce%b7%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd

Σερβίρισμα:

Το γουρουνόπουλο πρέπει να έρθει στο τραπέζι ολόκληρο, να κοπεί και να σερβιριστεί εκεί στα πιάτα. Προσέξτε βέβαια ποιος κάθετε τετ-α-τετ με το κεφάλι του, ώστε να μην έχει «ψυχολογικά» και αρχίσει τα «τι γλυκό είναι…πώς θα το φάω;». Σε πιο άτυπο τραπέζι βέβαια, στοιχείο της ηδονικής του απόλαυσης είναι το σερβίρισμα και η βρώση κατ’ ευθείαν από την πιατέλα, με τα δάχτυλα, που αποτελεί μέρος της ιεροτελεστίας (όπως στο σουβλιστό πασχαλινό αρνί). Συνοδέψτε με 1-2 καλές μουστάρδες και σαλάτα χλωρή ή βραστή, κυρίως για να καταλαγιάσουν οι ενοχές της κρεατοφαγίας.

Πηγή: caruso.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s