ΜΕΔΟΥΛΙ ΣΕ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ: ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΡΑΚΛΗ

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

Ως ορεκτικό, το συγκεκριμένο πιάτο κερδίζει τις εντυπώσεις για τρεις βασικούς λόγους:

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf1-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

Πρώτον, επειδή είναι όντως πρωτότυπο, εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με την ιδέα. Ακούγεται πολύ ψαγμένο!

Δεύτερον, επειδή εμπεριέχει μια ιεροτελεστία στο σερβίρισμα, δίνει στους καλεσμένους την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας εμπειρίας που δεν είχαν δοκιμάσει ως τότε. Ακόμη και αυτοί που θα αρνηθούν να δοκιμάσουν (στη γνωστή λογική “εγώ δεν τρώω μεδούλι, χωρίς να έχω ποτέ δοκιμάσει”), παρακολουθούν κατανυκτικά, ζηλεύοντας ενδόμυχα. Ελάτε, ζήστε και λίγη “περιπέτεια” βρε παιδιά… ούτε κράνος χρειάζεται, ούτε προστατευτική στολή!

Τρίτον, γιατί γευστικά είναι εντέλει κορυφαίο και εντελώς μοναδικό. Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις και γευστικό στίγμα “πρώτης φοράς”. Άσε που είναι και απλό!

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf2-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Πανεύκολη συνταγή που τελειώνει σε μισή ώρα στο φούρνο και απαιτεί από σας όχι πάνω από 5 λεπτά μαγειρικής δραστηριότητας.

Φροντίστε να ζητήσετε μεδούλι από φρέσκο μοσχάρι στο κρεοπωλείο σας, ζητώντας να σας κόψει με τη κορδέλα το κόκαλο απ’ το μοσαρίσιο κότσι, σε κομμάτια των 4-5 εκ. Επειδή δεν το ζητάνε πολλοί, το μεδούλι δεν είναι κοστολογημένο στα κρεοπωλεία και το πιθανότερο είναι να σας το δώσουν δωρεάν. Τα κόκαλα που θα μείνουν, μπορείτε να τα κάνετε πετσετοθήκες ή να τα δώσετε στον σκύλο σας να παίζει με τις μέρες, ακονίζοντας τα δόντια του.

Υλικά:

6-8 κομμάτια κόκαλου απ’ το κότσι του μοσχαριού (οσομπούκο) κομμένα 4-5 εκ. σε ύψος
½ .κ.γ. νυφάδες θαλασσινού αλατιού
2κ.γ. ελαιόλαδο
6-8 φέτες ζυμωτού ψωμιού
1 σκελίδα σκόρδου κομμένη στη μέση (προαιρετικά)
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Παρασκευή Συνταγής:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230ºC.

2. Σε ένα σκεύος βάζετε στον πάτο αλουμινόχαρτο, τοποθετείτε τα κόκαλα όρθια και ρίχνετε πάνω στο μεδούλι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λίγες νυφάδες αλατιού

3. Το βάζετε στο φούρνο για 30’. Μόλις το βγάλετε το αφήνετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία, όσο ετοιμάζετε το ψωμί.

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf3-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

4. Στο μεσοδιάστημα ετοιμάζετε το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι ψιλοκόβοντάς τα και τα βάζετε σε μικρό μπολ για σερβιρισμα

5. Αρχίζετε να φρυγανίζετε το ψωμί. Μόλις τελειώσετε, αν θέλετε πιο έντονη γεύση ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο πάνω του και το περνάτε με τη σκελίδα του σκόρδου πιέζοντας ελαφρά, ώστε να αφήσει λίγη γεύση πάνω στη φρυγανιά.

Σερβίρισμα:

6. Τοποθετείτε τα κόκαλα με το μεδούλι σε ξύλινο πιάτο ή επιφάνεια κοπής, βάζετε δίπλα τα φρυγανισμένα ψωμιά και σε ένα μπολάκι το μίγμα μαϊντανού και κρεμμυδιού και τα παρουσιάζετε έτσι στο τραπέζι 5’ λεπτά αφότου βγήκαν απ’ τον φούρνο.

7. Αν έχετε μικρά ατομικά μαχαίρια που να μπορούν να περάσουν μέσα στην οπή του κόκαλου για να βγάλουν το μεδούλι χρησιμοποιείτε αυτά. Αν δεν έχετε, φέρτε στο τραπέζι κανονικά μαχαίρια που θα χρειαστούν στο άπλωμα του μεδουλιού στη φρυγανιά και παράλληλα φροντίστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο που να είναι αρκετά στενό και οξύ ώστε να βγαίνει το μεδούλι απ’ το κόκαλο. Ιδανικό είναι το εργαλείο που βγάζει το κρέας απ’ τις δαγκάνες των οστρακοειδών, ή καλαμάκια για σουβλάκι (καλύτερα τα μεταλλικά για αισθητικούς λόγους) ή πλαστικοί αναδευτήρες καφέ.

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf4-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

8. Με το όποιο όργανο επιλέξετε, αφαιρείτε το μεδούλι απ’ το κόκαλο με κυκλικές κινήσεις και το αφήνετε πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί.

9. Το απλώνετε με το μαχαίρι και από πάνω ρίχνετε λίγη ποσότητα απ’ το μίγμα μαϊντανού και φρέσκου κρεμμυδιού

%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bf5-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9_

Οι γαστρονομικές σας αναζητήσεις μόλις ανακάλυψαν μια νέα λεωφόρο ηδονικών ταξιδιών!

Πηγή:caruso.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s